Wyszukaj na stronie

Nasz kanał Youtube

Piszą o NAS...

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Żarów (niem. Saarau)

gmina : Żarów

powiat : świdnicki

województwo : dolnośląskie


Dziś zapraszamy do wirtualnej wycieczki do wnętrz najstarszego budynku w Żarowie (kamiennego), oraz nieistniejącego już, stojącego niegdyś obok "żółtego budynku". Na zdjęciu poniżej, tabliczka umieszczona na zabytkowym budynku dawnego dominium w Żarowie, która sama jest już zabytkowa. Oby nie zestarzało się zapewnienie podpisanego tam Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, oraz Komisji Opieki Nad Zabytkami P.T.T.K., że :

"ZABYTEK POD OCHRONĄ PRAWA"


Teren dawnego dominium w Żarowie otoczony ulicami i blokami osiedlowymi. Tu jeszcze bez Tesco i parkingu, ale jeszcze z "żółtym budynkiem"

Foto : Google Map


Teren dawnego dominium w Żarowie : kolorem czerwonym oznaczono rozmieszczenie budynków, które zostały rozebrane do połowy lat 90-tych XX wieku. Kolorem żołtym zaznaczyłem teren na którym wybudowano w 2012 roku Tesco. W tym samym roku rozebrano "żółty budynek" środkowy u dołu, o którym na końcu tego opracowania. Strzałki wskazują dawne bamy wjazdowe do folwarku.

Foto : Google Map



Widok na kamienny budynek dawnego dominium dziś, z parkingu sklepu Tesco.


Rok 2011, jeszcze mieszkali tam ludzie


Rok 2012, podczas budowy sklepu Tesco, budowlańcy natrafili na piwnice nieistniejących już budynków folwarku. Następnego dnia znalezisko zakopano jakby nigdy nic... Foto od naszej koleżanki Joanny, mieszkającej w bloku obok.


Widok ogólny budynku - elewacja północna


Widok ogólny budynku - elewacja zachodnia


Widok ogólny budynku - elewacja południowa


Widok ogólny budynku - elewacja wschodnia. Widoczna na zdjęciu dobudówka, łączyła kamienny budynek z "żółtym budynkiem". Coraz szybciej ulega dewastacji.


"Żółty budynek". Po opuszczeniu przez mieszkańców, służył przez chwilę budowniczym sklepu Tesco, nagle go rozebrano... Więcej zdjęć, w tym z wnętrz, na końcu opracowania.


Ten mały budyneczek na pierwszym planie to dawna kuźnia, później przysposobiona do chowu świń.


Niewiele osób wie jak wyglądają wnętrza tego budynku, bo gdy mieszkali tam ludzie nie wypadało zaglądać w czyjeś zakamarki, potem, gdy ostatni mieszkańcy opuścili budynki, a nie wprowadzili się jeszcze na teren budowlańcy, częściowo był otwarty i niezabezpieczony. Bo wybudowaniu Tesco, wszystkie otwory zostały zabezpieczone. Przypomnę, że właścicielem całego terenu, w tym Tesco i kamiennego budynku, jest przedsiębiorca z Poznania. Ostatnio, o czym pisaliśmy TUTAJ, wyłamano zabezpieczenia wejść do stajni, które do dziś nie są ponownie zabezpieczone.


Wejście I - "stodoła" na piętrze


Wejście pierwsze znajduje się w ścianie elewacji wschodniej. Poza małym pomieszczeniem, znajdują się tam schody prowadzące na poddasze budynku, które wykorzystywane było najpewniej do przechowywania siana i słomy. Pomieszczenie jest sporych rozmiarów, co robi wrażenie...


Wejście na tym zdjęciu jest już zabezpieczone, ale my weszliśmy tam, tuż po opuszczeniu budynku przez jego mieszkańców


Wspomniane małe pomieszczenie obok schodów prowadzących na górę do stodoły - schowek na narzędzia?


Stodoła. Ogromne pomieszczenie, które służyło zapewne do przechowywania siana i słomy dla koni i innych zwierząt w folwarku.




 



Wejścia II, III i V - stajnia.


W środkowej części budynku, na parterze, mieści się dawna stajnia. Wejścia II i III widoczne są w ścianie elewacji północnej, na poniższym zdjęciu częściowo zarośnięte krzakami. Wejście V, znajduje się na tyłach budynku w ścianie elewacji południowej.


Widok ogólny na budynek, po prawej, oddzielona ścianą ogniową część mieszkalna z wejściem IV


To właśnie ten portal z piaskowca jest rozbrojony i przygotowany do rozbiórki.






Kamienne koryta do odprowadzania nieczystości


Bez problemu mogło się tu pomieścić nawet 20 koni





Znalazło by się dziś kilka zastosowań dla tych pomieszczeń...

























Wejście V na tyłach budynku



Wejście IV - część mieszkalna.


Część mieszkalna niczym szczególnym się nie wyróżnia. Szczerze powiem, że zdobnictwo użyte w stajni powoduje, że przyjemniej się ją zwiedza od części mieszkalnej. No, istnieje też prawdopodobieństwo, że ewentualne elementy ciekawe, zostały przez licznych mieszkańców z czasem usunięte...





Strych



Strych ma 2 poziomy, dach jest w końcu bardzo wysoki.








Korytarz i pomieszczenia na I piętrze



Klatka schodowa


Pomieszczenia parteru





Jedyna piwnica pod budynkiem części mieszkalnej.


Kuźnia - później... chlew.


Nie miałem ochoty wchodzić do wnętrza, bo jest małe ciasne, niemiłosiernie zaśmiecone i cuchnące. Nic poza tym co napisane nie mogę dodać o tym budyneczku.




Wnętrze




Kilka detali budynku







Studnia znajdująca się tuz przed budynkiem. Na szczęście przykryta jest kamienną płytą... Jak widać po rurze, z czasem zmieniono jej funkcję na kanał ściekowy.


"Żółty budynek" - nieistniejący, wyburzony w 2012 roku.


Wnętrza tego budynku również niczym szczególnym się nie wyróżniają, ale jestem pewny, że zdecydowana większość  Żarowian nigdy tam nie była. Nasza wirtualna wycieczka jest ostatnią szansą na odwiedzenie tego nieistniejącego już budynku...


Widok ogólny


Można powiedzieć, że strych miał tu 3 poziomy, poniżej pierwszy.


Drugi poziom strychu.


Widoki z okien 2-go poziomu



Widok na ulicę Armii Krajowej i wjazd na ulicę Wyspiańskiego


Widok na wjazd w ulicę Krętą


Strych, 3-ci poziom pod szczytem.










Na dole były duże pomieszczenia może dla zwierząt, a może na sprzęt rolniczy...



Miejsce po budynku, niedługo po jego rozbiórce

 

Hmm, w swojej bazie miałem jeszcze gdzieś zdjęcia z wnętrza części mieszkalnej żółtego budynku, ale gdzieś przepadła, albo została skopiowana gdzieś gdzie nie powinna. W każdym razie, gdy je odnajdę na pewno opublikuję...



Fotografował i przygotował : Matthias